ЦГМ пилее пари за външни адвокати , а не решава проблемите

Общество
17:36 - 19 Август 2024
1532
ЦГМ пилее пари за външни адвокати, а не решава проблемите

Институтът за пътна безопасност изразява сериозни опасения относно практиките на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Според събраната информация, въпреки че ЦГМ разполага със свои юристи, които работят на трудов договор и имат право да поставят скоби в рамките на своите административни функции, при възникване на спорове гражданите са принудени да се справят с външни адвокатски кантори, наети от ЦГМ.

Екипът на Института за пътна безопасност е направил проверка и е установил, че до 2023 година ЦГМ обичайно се е представлявал от собствените си юрисконсулти, като това е потвърдено от редица съдебни актове. Въвеждането на външни адвокати се възприема като опит за сплашване на гражданите и техните организации, за да се въздържат от защита на своите права поради страха, че съдебните разноски могат да достигнат до 30 пъти размера на наложената скоба.

Съгласно действащата тарифа на Висшия адвокатски съвет, минималното възнаграждение по дела, свързани с Принудителни административни мерки, каквито са тези за поставените скоби, е 1000 лева. Тази практика не само вреди на гражданите, но и води до значителни загуби за бюджета на ЦГМ. В случаите, когато поставената скоба е отменена, дружеството няма право да претендира за възстановяване на направените разноски, което може да достигне до 2000 лева. При потвърждаване на отмяната от Върховния административен съд, ЦГМ рискува допълнителни загуби и потенциални дела за обезщетение.

Институтът за пътна безопасност настоява за извършване на одит на практиките на ЦГМ и за отговорност на длъжностните лица, които харчат публични средства в ущърб на гражданите и общината. Те също така предлагат да бъде създадена възможност за гражданите да подават възражения срещу действията на ЦГМ, което би довело до намаляване на съдебните спорове и подобряване на публичния имидж на дружеството.