Чад национализира всички активи на петролния гигант "Ексън Мобил"

Изземването на корпорацията идва след дълъг спор с управляващите в Нджамена

Новини
18:41 - 24 Март 2023
3507
Чад национализира всички активи на петролния гигант "Ексън Мобил"

Правителството на Чад обяви, че национализира всички активи на мултинационалната петролна корпорация "Ексън Мобил" (Exxon Mobil), които се намират на територията на африканската страна, съобщи Асошиейтед прес.

От базираната в САЩ компания се отнемат и лицензите за добив на изкопаеми горива и за проучвателни дейности за нови находища.

Национализацията на частна компания означава, че всичките й активи стават собственост на дадена държава.

Тази практика от миналото не съответства на обичайните правни рамки в петролния сектор, заявяват енергийни експерти.

"Това решение (на властите в Чад - бел. ред.) може да отблъсне инвеститорите от Западна Африка в момент, когато чуждестранните инвестиции в региона намаляват", заявява Олуфола Усу, партньор в адвокатската кантора “Мегатос” (Megathos) в Нигерия, който ръководи отдела за правна помощ в сферата на петролната и газова индустрия.

"Експроприацията (на собственост - бел. ред.) под каквато й да е форма, без компенсации, не е стъпка в правилната посока, защото ще подкопае доверието на инвеститорите в конкретната страна, а щом инвеститорите са разтревожени, те изтеглят инвестициите си", отбелязва юристът.

Добивът на петрол в Чад започва през 2003 г. "Ексън Мобил" работи в африканската страна от няколко десетилетия, където управлява петролния проект "Доба".

Изземването на активите на корпорацията идва след дълъг спор с управляващите в Нджамена, които през миналата година се опитаха да принудят "Ексън Мобил" да продаде бизнеса си в страната, отбелязва АП.