Чаените торбички отделят микропластмаси
Неотдавнашно проучване, публикувано в Chemosphere, разкрива, че чаените торбички могат да отделят милиарди пластмасови частици в чая ви. Изследователите са тествали торбички за чай, изработени от полипропилен (пластмаса), целулоза (хартия) и найлон, като са установили значително замърсяване с микропластмаси и нанопластмаси:
Полипропиленови торбички: 1,2 милиарда частици на милилитър.
Пликове от целулоза: 135 милиона частици на милилитър.
Найлонови торбички: 8,18 милиона частици на милилитър.
Проучването излага микропластмасата на въздействието на човешки чревни клетки, които абсорбират частиците. Някои от тях достигат дори до ядрата на клетките, което поражда опасения за потенциални рискове за здравето, като например натрупване в тъканите и циркулация в тялото. Дългосрочните въздействия върху здравето обаче остават неясни.
Предишни изследвания установиха, че найлоновите и полиетиленовите торбички за чай отделят милиарди частици в чая, а дори биоразградимите варианти, изработени от полимлечна киселина, отделят милиони нанопластмаси. Тези констатации подчертават широко разпространения проблем с излагането на микропластмаса.
Как да намалим излагането на риск За да сведете до минимум приема на микропластмаси от чая:
Изберете насипен чай с инфузор от неръждаема стомана или филтър за многократна употреба. Избягвайте торбичките за чай за еднократна употреба, включително тези, които са изработени от „биоразградими“ пластмаси. Използвайте материали, които не съдържат пластмаса, като стъклени съдове за храна, и избягвайте опакованите в пластмаса храни. Въпреки че пластмасите играят ключова роля за безопасността на храните, изследователите се застъпват за по-строго регулиране, за да се намали ненужното излагане.