Чака ни взривоопасно поскъпване на газа през октомври

Актуални новини
11:55 - 07 Септември 2020
2508
Чака ни взривоопасно поскъпване на газа през октомври

През месец октомври цената на природния газ ще се увеличи взривообразно с 40%. Това обяви тази сутрин енергийният експерт от „Българския енергиен форум“ Христо Казанджиев.

От 1 септември 2020 г. цената на синьото гориво трябваше да скочи с 20%, съгласно разчетите на „Булгаргаз”. Това увеличение обаче не влезе в сила, защото министърът на енергетиката Теменужка Петкова е поискала да се направи проверка как газовото дружество е образувало новата цена.

„Това решение на министър Петкова да спре процедурата е брутално нарушение на закона. Единствено КЕВР е компетентният орган в България по отношение на цените на горивата, който наблюдава действията на „Булгаргаз" за ценообразуване и спазването на правилата", обясни Христо Казанджиев пред бтв. 

Той подчерта, че спирането на процедурата е лош сигнал към енергийния пазар. "Въпреки че Теменужка Петкова е принципал на „Булгаргаз" в качеството си на министър, тя няма право за такова вмешателство в работата на дружеството”, категоричен беше енергийният експерт. 

Според него това решение е чисто политическо и по негова информация е било разпоредено от премиера Бойко Борисов.

„Едно такова спиране на процедурата не решава проблема. Октомври месец цената на синьото гориво ще се увеличи взривообразно с 40% вместо плавно само с 20% - ако сега беше повишена стойността на газа с 20%”, заяви още Казанджиев. 

По неговите думи големият проблем е, че „Булгаргаз" в момента работи на загуба, защото купува газта по-скъпо и я продава по-евтино. Обявяването на новия договор с „Газпром" е създал очаквания, които не са били реални. Според Казанджиев намалението на цената на газа в годишен план е 15%, а не 40 - както беше оповестено - защото това е било спад на стойността само за даден месец.