Чака се страшна статистика за COVID-19 нощес

Здравният министър намери пропуски при данните на лабораториите

Общество
13:40 - 02 Ноември 2020
6672
Чака се страшна статистика за COVID-19 нощес

Забележка за недостатъчно бързо обновяване и предаване на данните за новозаразените към Единния информационен портал за коронавируса отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов след срещата си е медиците от столичната Спешна помощ. 

От думите му стана ясно, че нощес, когато традиционно излизат данните, статистиката може да е плашеща за мнозина, но тя ще се дължи на "наваксване" от лабораториите. Ангелов подчерта, че трудещите се там, също като лекарите, са на ръба от умора. 

Вчерашната секира, която министърът размаха срещу болнични директори на места, които отказват да третират болни пациенти или не са разкрили коронавирусно отделение, се е превърнала в масово възмущение от медиците. Затова и Ангелов уточни, че посочването с пръст не е било насочено срещу тях, а именно срещу мениджърите на лечебници. Проверките как се спазват заповедите му продължават. 

„В сряда ЦСМП - София град и област ще получи 17 оборудвани нови линейки, които да бъдат включени към екипите, които обслужват гражданите на територията на град София. Така ще подобрим извозването на пациентите. Основният проблем, на който се дължеше ситуацията с чакането на хората, които имаха нужда от екипи, се дължеше на затрудненото приемане на пациенти в лечебните заведения“, допълни той.

Снимка: Агнес Методиева