Чака се трус от 9 по Рихтер на 300 км от България

Такива земетресения нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри, казва турски геолог

Актуални новини
17:30 - 13 Декември 2023
35596
Чака се трус от 9 по Рихтер на 300 км от България

"В Истанбул може да стане земетресение със сила 9 по Рихтер. Трябва да очакваме подобно природно бедствие. Очаква се епицентърът му да е в европейската част и съответно да засегне сериозно участъка от Златния рог до района Силиври. Рискът от такова земетресение в бъдеще е много голям - около 47 процента да се случи".

Тази стряскаща прогноза е на геолога проф. д-р Наджи Гьорюр и е направена в интервю за Cnn Turk. 

"В геологията почти всичко се обсъжда като процент на вероятност. Човек винаги трябва да казва "може би“. Може да стане след 3, 13 или 33 години", коментира той. 

Професорът уточнява, че регионът на Мармара ще бъде засегнат най-сериозно от земетресението.

"Търсим сътрудничество със съседни страни - България и Гърция. За 72 часа трябва бързо да се евакуира населението", предупреждава д-р Гьорюр. 

"Притеснителен е сградният фонд в Истанбул, тъй като много сгради са стари, а доста от тях са построени и некачествени. Ще рухнат като вафли при земетресение", допълва геологът.

Земетресения от 9,0–9,9 се класифицират като изключителни силни. Нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра. Такива земетресения се случват 1-2 пъти за 10-50 години.

На 17 август 1999 г. районът на Истанбул, който е разположен на границата между Анадолската и Евразийската тектонична плоча, бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,6. По официални данни тогава загинаха над 17 000 души, по неофициални данни – близо 40 хиляди души, а 45 хиляди бяха ранени.