Чакат се още оставки в кабинета

Социолози предричат сблъсък на ГЕРБ с коалиционните партньори

Политика
11:05 - 04 Декември 2019
2807
Чакат се още оставки в кабинета

„Очаквам още оставки, както на високо ниво, така и на по-ниско”. Това коментира пред БНТ социологът Кольо Колев в разговор за стабилността на правителството след последните рокади в социалното министерство.

Според Колев най-проблемни са Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването.

„Това, което пречи на г-н Борисов да изпусне парата е, че ще има проблеми с коалиционните си партньори”, подчерта социологът. Той посочи, че освобождаването на Бисер Петков не е поради некадърност, а по политически причини.

Кольо Колев предупреди, че инфлацията ще изяде вдигането на пенсиите. "Това може да се реши единствено и само с преизчисляването им, а не с увеличаването им. Обричаме ги тези хора на мизерно съществуване, това е тежък удар срещу тях”, анализира социологът.

Според политическия психолог Антоанета Христова пък не може да се направи прогноза кой друг от управляващите ще си тръгне.

"В ГЕРБ тече осмисляне, защото трябва да се дадат ясни послания в обществото. На Деница Сачева ще ѝ е много трудно", смята още тя.

Христова е на мнение, че проблемите, които са най-чуваеми в момента, са тези на хората в неравностойно положение и ниските пенсии. Според нея в системата за заплащане проблемите също са много сериозни, защото минималната заплата много бързо се приближава до средната.

„Правителството осъзнава необходимостта от промяна, но има сблъсък с коалиционните партньори", категорична е Антоанета Христова.