Чао каза "чао" на Тръмп

Оставки валят в САЩ заради безредиците в Капитолия

Актуални новини
08:32 - 08 Януари 2021
2687
Чао каза "чао" на Тръмп

Американският министър на транспорта Илейн Чао подаде оставка в четвъртък заради атаката на метежници на Капитолия, подтикнати от президента Доналд Тръмп. Тя заяви, че безредиците са я „смутили дълбоко“, предават световните агенции.

Чао е съпруга на лидера на мнозинството в Сената Мич МакКонъл от Кентъки и е първият член на кабинета на Тръмп, който подава оставка заради хаоса в сряда. Тя се оттегля след редица други оставки на представители на администрацията на Тръмп след безредиците.

„Вчера страната ни преживя травматично и напълно предотвратимо събитие, когато поддръжници на президента нахлуха в сградата на Капитолия след митинг, на който той говори“, отбелязва Чао в комюнике.

„Както сигурна съм се случва и с вас, това дълбоко ме смущава по начин, който не мога просто да игнорирам“, изтъкна тя.

Съпругът на Чао, наред с други членове на републиканците в Конгреса, разгневи дълбоко Тръмп, след като отказа да блокира потвърждаването на Джо Байдън за следващ президент.

Министърът на образованието на САЩ Бетси Девос стана вторият член на кабинета, напуснал поста си след безредиците на Капитолия, предаде Асошиейтед прес. В писмото с оставката си Девос обвинява президента Доналд Тръмп за засилването на напрежението, довело до щурма на центъра на американската демокрация.

"Не може да се сбърка влиянието, което реториката ви оказа на ситуацията, и за мен това е повратната точка", пише министърката.

По-рано в четвъртък Тайлър Гудспийд, действащият председател на Съвета на икономическите съветници, също подаде оставка заради събитията в Капитолия, които се случиха при преброяването на гласовете в Избирателната колегия в Конгреса.

Ерик Дрейбанд, зместник-министър на правосъдието, отговарящ за гражданските права, също обяви, че ще напусне поста си в петък. Оставка подава и заместник-съветникът на Тръмп по националната сигурност Мат Потинджър, съобщи в Twitter съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън.

По-рано в четвъртък бившият заместник-началник на канцеларията на Тръмп Мик Мълвани каза, че подава оставка като специален пратеник в Северна Ирландия заради безредиците.