Чапа направи паметник на големия художник Никола Манев

Скулптура ще бъде издигната в Пазарджик

Култура
12:43 - 27 Май 2021
2465
Чапа направи паметник на големия художник Никола Манев

Паметник на големия български художник Никола Манев ще има в Пазарджик. Предложението е на председателя на местния Общински съвет адвокат Хари Харалампиев.

Мястото за изграждане на паметника е определено на тротоарно пространство на ул. „Втори януари“ в областния център. Монументът ще бъде  изпълнен от камък и метал, като средната височина над терена е 6 метра.

"Световно признатият художник Никола Манев приживе дари на Община Пазарджик 30 живописни платна. Макар и само роден в Пазарджик, но реално израснал в Чирпан и живял в София и Париж, Никола Манев до последно не прекъсна връзката си с родния му град. Паметникът е изработен от скулптура проф. Георги Чапкънов и е следвало да бъде поставен в гр. Чирпан, но Александър Манев – син на художника, желае да дари паметника на нашия град", пише в предложението си Хари Харалампиев.

Никола Манев почина през 2018 г. в Париж, но приживе направи 10 самостоятелни изложби в Пазарджик. Дарените от него 30 картини на града са подредени в постоянна експозиции в самостоятелна галерия в Драматичния театър в Пазарджик.