Чапкънов: Аз ли да пазя бастуна на Славейков?

Творецът обмисля да смени атрибута с железен, за да не го крадат

Общество
12:42 - 17 Ноември 2019
3012
Чапкънов: Аз ли да пазя бастуна на Славейков?

Бастунът на Пенчо Славейков, откраднат от бронзовата скулптура на поетите баща и син Славейкови вечерта на 14 ноември, ще бъде възстановен - от Общината вече са поръчали на автора Георги Чапкънов да изработи нов. В момента се преглеждат записите от камерите в района на площад „Славейков“, за да се установи кога точно статуята е вандализирана, съобщи Йорданка Фандъкова на страницата си във фейсбук.

„Не мога аз да ходя да пазя „Славейков“. Ще сложа нов бастун. Чудя се дали да не е железен, за да не го крадат, защото посягат на бронза“, каза Георги Чапкънов пред „Площад Славейков“.

Липсата на бастунчето бе установена от „Площад Славейков“ вечерта на 14 ноември. Преди около шест месеца скулптурната композиция бе върната на обичайното си място след края на ремонта на площада. Бастунът на Пенчо Славейков и друг път е ставал обект на вандализъм - преди години неизвестни извършители го огънаха.

„Поръчали сме на големия наш творец Георги Чапкънов нов бастун, който скоро ще бъде монтиран. Надяваме се МВР да успее да установи и залови извършителите, а съдът – да ги осъди строго, защото само това би разколебало други хулигани с подобни намерения“, коментира случая зам.-кметът по културата Тодор Чобанов.
Наскоро бе възстановена и друга скулптура на твореца в района - „Отвличането на Европа“ (женска фигура върху бик), която днес отново се намира върху постамента-чешмичка в т. нар. Такева градинка.

По ирония на съдбата днес отбелязваме 192 години от рождението на Петко Славейков - велик възрожденец и издател, основоположник на българската литература за деца, автор на учебници, географ, историк и мемоарист.