Чаплин донесе "Златен Кукерикон" на Мариан Бачев (СНИМКИ)

Николай Урумов също награден с приза на Сатиричния театър, проф. Пламен Марков получи наградата "Георги Калоянчев"

Култура
18:51 - 08 Април 2021
2426
Чаплин донесе "Златен Кукерикон" на Мариан Бачев (СНИМКИ)

Ролята на Чарли Чаплин в едноименния мюзикъл на режисьора Борис Панкин във Варненската опера донесе на талантливия Мариан Бачев наградата за хумор и сатира  "Златен Кукерикон" на Сатиричния театър. Той бе отличен в категорията за мъжка роля, а вечерта на 7 април - на рождения ден на театъра се състоя и церемонията по връчването на призовете за 2021 г. Събитието започна след премиерата на спектакъла  "Сатирично кабаре", чийто съавтор и постановчик е директорът на трупата Калин Сърменов.

"Много е вълнуващо, защото това е първата ми награда в София след 20 години. Бях на 25, когато взех награда за талантлив млад актьор. Сега взимам награда за талантлив актьор, а след 20 години ще взема награда просто за актьор", каза с усмивка награденият творец.

Мариан Бачев излезе на сцената със слънчеви очила и сподели пред зрителите, че не се прави на важен, а има проблеми със зрението, които ще реши до няколко дни. „То така се почва, а после ставаш гъзар“, репликира колегата си Калин Сърменов, който заедно със Силвия Лулчева бе водещ на церемонията по награждаването.

Бачев  благодари на своята преподавателка в НАТФИЗ си проф. Надежда Сейкова, която тази година отпразнува 90-годишен юбилей. "Чаплин" благодари и на режисьора Борис Панкин, който винаги го е подкрепял от началото на кариерата му, а паричното покритие на наградата актьорът предоставя за лечението на преподавателката от НАТФИЗ доц. Александра Хонг, която се бори с тежко заболяване.

Наградата за млада надежда взе актьорски клас на проф. Ивайло Христов за
постановката "Суматоха", в театър НАТФИЗ. Актьорът и режисьор също присъства в залата и аплодира своите студенти.


За женска роля бе отличена актрисата Анна Петрова за ролята й в постановката "Лъжата" в Театрално-музикален център Кърджали. От сцената тя отправи горещи пожелания към Мария Бакалова да спечели "Оскар".


Актьорът Николай Урумов пък отличен със "Златен Кукерикон" за режисура за спектакъла "Суматоха", поставена в Драматичниа театър "Сава Огнянов" - Русе.
"Тук, на тази сцена, се запознах за първи път с Йордан Радичков, репетирайки "Януари" със Стоян Камбарев", сподели Урумов и благодари на всички режисьори, с които е работил. Макар че в момента работи в Русе, а преди това бе на щат в Народния театър Николай Урумов сподели, че за него за скъпи са спомените от Сатирата.

Представлението "Ако Фройд беше индиец" на Боян Иванов на Кукления театър във Варна взе наградата за най-добра постановка.


Наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев отиде при режисьора и преподавател в НАТФИЗ проф. Пламен Марков. Тя ме бе връчена от сина на театралната и кино легенда Ивайло Калоянчев.

"Този път не съм номиниран, ами съм ламиниран", каза в словото си Марков, но изтъкна, че вълнението е не по-малко. Той посочи, че от 25 години не работи в Сатирата, но се радва от това, че усилията му са били запомнени и важни за някого. "Аз бях тук осем години. Това бяха изключително изтощителни години, трудни за театър, като че ли сега са лесни. Но тогава ни се струваше, че всичко е много трудно и трябваше да се съхрани този театър със своите славни традиции", каза още Марков.


Преди церемонията по връчването на "Златен Кукерикон", зрителите аплодираха първото представление на "Сатирично кабаре (място за похвали и оплаквания)", в което участва почти целят състав на Сатирата. Директорът на трупата Калин Сърменов и Михаела Кацарова са автори на това "иронично намигване към реалността", в което битуват вечните теми за любовта и семейството, училището и здравето, политиката и църквата, заобикалящата ни медийна и социална среда.