Чарлз III организира кампания за събиране на храна за бедни

Новини
10:06 - 18 Ноември 2023
2044
Чарлз III организира кампания за събиране на храна за бедни

Британският крал Чарлз III обяви тази седмица мащабен проект за подпомагане на бедните хора в Обединеното кралство чрез събиране на храна, която супермаркети и фермери се готвят да изхвърлят.

Яденето ще се разпределя чрез хранителни банки в цялата страна, ръководени от благотворителни организации. Повечето се стараят да организират кухни, в които бракуваните продукти да бъдат превърнати в здравословни ястия. По този начин те не само се надяват да осигурят на бедните полезно хранене поне веднъж на ден, но и да ги насърчат сами да си готвят с продуктите, които получават безплатно.

Макар да е едва шестият британски монарх, доживял до 75 г., крал Чарлз III не празнува пищно рождения си ден тази седмица. Прекара го с доброволци, които превръщат продукти с изтичащ срок на годност във вкусна храна.

Докато 14 млн. души са изправени пред продоволствена несигурност в Обединеното кралство заради рекордното поскъпване на хранителните продукти, 9 млн. тона храна всяка година отива на боклука. 70% от нея може да бъде изядена, ако има по-добра система, по която тя да достига до нуждаещи се. Точно такава иска да изгради кралската инициатива.

Чарлз III публикува съобщение за инициативата в списание за бездомни. В него той посочи, че нуждата от храна е толкова реален и неотложен проблем, колкото и разхищението ѝ, което допринася за бързото унищожаване на околната среда.

„Във Великобритания има много хранителни банки, които рязко се увеличиха през последните 4-5 години заради икономическата криза. Хората просто не могат да си позволят да купуват храна. Нямам познати, които разчитат на хранителни банки, но познавам хора, които едвам си плащат сметките. Наемите и ипотеките поскъпнаха много, електроенергията също. Сега казват, че инфлацията е спаднала, но цените на хранителните стоки продължават да са високи”, споделя мъж, живеещ в страната.

Ако цялата изхвърляна храна бъде спасена, ще стигне за 15 млрд. обяда или всеки ден бедните ще ядат по два пъти.