Чарлз ще получи короната след 9 месеца

Той ще стане най-възрастният човек, коронясан за крал в историята на британската монархия

Любопитно
20:12 - 06 Октомври 2022
1753
Чарлз ще получи короната след 9 месеца

Близо месец след като се възкачи на трона, крал Чарлз III най-после има дата, на която официално ще бъде коронясан. Церемонията ще се състои на 3 юни 2023 г. в Уестминстърското абатство, Обединеното кралство, предава „Блумбърг“, цитирана от "Телеграф".

Източници от двореца казаха на изхода, че се надяват състои да се състои точно на този ден. Церемонията на Чарлз III ще бъде много по-скормна и по-малка от тази на майка му Елизабет II. Въпреки че Чарлз се възкачи на трона два дни след смъртта на Нейно величество на 8 септември, церемонията през юни ще отбележи началото на управлението му като монарх. Кралицата-консорт Камила Паркър-Боулс ще бъде коронясана заедно със съпруга си.

Чарлз, който ще бъде на 74 години по време на церемонията, ще стане най-възрастният човек, коронясан за крал в историята на британската монархия. По традиция бъдещият монарх ще седи на трона, докато държи скиптъра и жезъла на суверена, които представляват неговия конституционен контрол над нацията, и кълбото на суверена, което представлява християнския свят.

След като бъде помазан с миро, благословен и осветен от висши духовници, на главата на Чарлз ще бъде поставена короната на Сейнт Едуард, което официално ще го направи крал. След това той, както и кралицата-консорт, ще се обърнат към нацията от балкона на Бъкингамския дворец.