Чарлз Трети ще оглави Британската общност с 56 независими държави и около 2,4 млрд. души

Новини
15:41 - 09 Септември 2022
2502
Чарлз Трети ще оглави Британската общност с 56 независими държави и около 2,4 млрд. души

Британската общност (сега известна като Общността на нациите) е международна организация, включваща 56 независими днес държави, повечето от които преди това са били част от най-голямата империя, съществувала в човешката история - Британската. 

В момента, в който кралица Елизабет II почина, тронът преминава незабавно и без церемония в ръцете на наследника Чарлз, бившия принц на Уелс, пише BBC.

Но за да бъде коронясан за крал, той трябва да премине през установени практически стъпки, които повелява традицията. Като крал на Великобритания, Чарлз ще бъде наричан крал Чарлз III. След като баща му стана крал на Великобритания, Уилям е престолонаследник. Той става и херцог на Корнуол, а съпругата му Кейт Мидълтън - херцогиня.

Нова титла ще има и за съпругата на Чарлз, чиято пълна титла ще бъде кралица-консорт - консорт е терминът, използван за съпругата на монарха, пише още изданието.

Още в първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това следва да се случи в двореца Сейнт Джеймс в Лондон. Церемонията се провежда пред церемониален орган, известен като Съвет по присъединяването. Той е съставен от членове на Тайния съвет - група от висши депутати и някои висши държавни служители, върховните комисари на Британската общност и лорд-кмета на Лондон.

Чарлз застава начело на Британската общност, в която влизат 56 независими държави (повечето от които бивши британски колонии) с около 2,4 милиарда души население и територия от 31 500 000 кв. км (приблизително 21% сушата).

Освен на Обединеното кралство, Чарлз lll е държавен глава на 15 от членуващите в Британската общност държави - Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия (и Острови Кук - самоуправлявано държавно образувание в свободна ассоциация с Нова Зеландия), Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусиа, Сейнт Винсънт и Гренадини, Соломоновите острови, Тувалу.

В страните на Общността извън Обединеното кралство неговият монарх също заема най-високия пост в държавното управление.

По предложение на министър-председателя на съответната зависима страна кралицата или кралят назначава генерал-губернатор на тази страна като свой представител в нейно или негово отсъствие. Монархът се представлява от губернатор във всеки от щатите на Австралия и от лейтенант-губернатор във всяка от провинциите на Канада. Тези длъжностни лица имат почти пълната власт на конституционен монарх, разполагайки с така наречените кралски прерогативи, но изпълняват предимно церемониални функции.