Часовникът на Страшния съд се приближи на 100 секунди до полунощ

Новини
20:05 - 23 Януари 2020
4416
Часовникът на Страшния съд се приближи на 100 секунди до полунощ

Човечеството е по-близо до гибел от когато и да било, твърдят учени, поддържащи символичния Часовник на Страшния съд, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Часовникът вече сочи 100 секунди до полунощ - много по-близо до катастрофа, отколкото през предишните 70 години, откакто съществува.

През 2019 г. и 2018 г. часовникът сочеше две минути до полунощ, повтаряйки рекорда от 1953 г. насред Студената война.

Часовникът на Страшния съд се поддържа от експерти на "Бюлетина на атомните физици". Те казаха, че промяната отразява нарастващите притеснения за климатичните промени, глобалните войни, лъжливата информация и др. Тези различни опасности се комбинират една с друга и застрашават света още повече.

"Човечеството продължава да е изправено пред две едновременни екзистенциални опасности - ядрена война и климатични промени, които се комбинират от усилвател на заплахите, киберинформационна война, която подкопава способността за реакция на обществото" - пишат учените в съобщението си.

Експертите уточниха, че са взели решението за промяна на часа през ноември, преди да нарасне напрежението между САЩ и Иран. То обаче само потвърждава виждането им, че светът е в по-голяма опасност отвсякога.

Все още е възможно стрелките на часовника да бъдат върнати. Това е правено и преди. След края на Студената война стрелките на часовника са преместени на 17 минути до полунощ през 1991 г.