Частен превозвач в София иска поне 5 лв. на километър

Актуални новини
10:16 - 14 Юли 2022
2169
Частен превозвач в София иска поне 5 лв. на километър

Частната "МТК Гроуп" иска Столичната община да ѝ плаща повече за обслужването на крайградските линии от публичния транспорт или да удължи договора ѝ с 4 години. Дружеството има контракт от 2016 г., според който трябва да вози пътници по част от крайградските линии с нови газови автобуси. От няколко години общината и фирмата спорят за това колко трябва да струва услугата.

По договор местната власт плаща по 3 лева за изминат километър по маршрутите. Заложени са обаче и две условия за повишение на цените – по-висока инфлация и по-скъп газ.

Така от години дружеството претендира, че общината му дължи повече за услугата. До момента е завело и 19 дела с претенция за по-високи плащания. Приключили поне на една инстанция са 11 и само едно е в полза на общината.

За това и преди две години имаше предложение да се платят допълнително 5 млн. лева на дружеството. Решението обаче беше оттеглено заради натиск от страна на опозицията и беше сформирана работна група, която да търси решение на казуса.

Към момента такова не е намерено, стана ясно в сряда след пресконференция на съветници, участващи в тази работна група. Те обясниха, че частният превозвач е предложил два варианта за решение, с които обаче те не са съгласни.

Единият е удължаване на 8-годишния договор с още 4 години. Другият е ръст на цената според заложените в договора клаузи или до над 5 лева на км. За сравнение на общинското дружество "Столичен автотранспорт" се плащат по 5.07 лева на км пробег.