Частична евакуация в Херсонска област

Украйна
09:02 - 15 Септември 2023
3253
Частична евакуация в Херсонска област

Продължават сраженията на източния и южния фронт в Украйна. Частична задължителна евакуация бе обявена в Херсонска област. Нови санкции срещу фирми от Русия, но и от други държави, налагат Съединените щати.

Бойните действия по посока на украинските градове Купянск и Лиман отслабват, но руският обстрел там продължава. Не стихват сраженията около Андреева, ключово селище в района на Бахмут, както и тези в Херсонска област, където властите наредиха евакуация на семейства с деца от райони, подложени на постоянен руски обстрел.

Украинският президент Володимир Зеленски похвали военните и разузнаването за унищожаването на руска противоракетна система "Триумф" на Кримския полуостров

"Има за какво да отбележа особено Службата за сигурност на Украйна, целия и състав и нашите военноморски сили. Благодаря ви за този триумф. Унищожена е система за противовъздушна отбрана на окупаторите на нашия Крим. Много голямо постижение", посочи държавният глава.

Зеленски се очаква да се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом следващата седмица, по време на посещението му в Съединените щати за откриването на новата сесия на Общото събрание на ООН.

Вашингтон обяви нов пакет от санкции срещу 150 физически и юридически лица, основно от Русия. Сред тях са най-големият руски автомобилостроител "Автоваз", Научно-техническият комплекс "Союз", който е част от руската космическа индустрия. Санкционирани са и две турски фирми, съдействали за внос на стоки с двойна употреба в Русия, както и две финландски.