Частично лунно затъмнение тази вечер

Явлението ще започне в 20.45 часа българско време и ще продължи до 0.04 часа

Топ
09:49 - 05 Юни 2020
3157
Частично лунно затъмнение тази вечер

Наблюдаваме частично лунно затъмнение. Явлението ще започне в 20.45 часа българско време и ще продължи до 0.04 часа. Затъмнението ще може да бъде наблюдавано от Европа и Африка, на изток до Азия и Австралия. Максималното затъмнение ще се случи в 22.26 часа, когато 59% от Луната ще бъде потопена в сянката на Земята.

Слънцето и Луната отново ще се подредят в права линия на оста на Възлите, които носят промени и необикновени послания за обществото и за личността. Цялата продължителност на затъмнението ще бъде 3 часа 18 минути и 13 секунди. Бразилия, Западна Африка и по-голямата част от Европа ще го видят само при изгрева на Луната в петък вечерта, докато останалата част от Африка и по-голямата част от Азия ще проследят цялото затъмнение. А североизточна Азия и Нова Зеландия ще могат да наблюдават края на явлението при зазоряване. Само Северна Америка пропуска изцяло феномена.

Традиционно пълнолунието провокира пик на човешката психика – ставаме по-чувствителни и податливи на различни емоции. И четирите лунни затъмнения за 2020 г. са само частични, а следващото пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от Северна Америка и Тихия океан на 26 май 2021 г.