Частни лица искат 18 декара от Ботаническата градина във Варна

Прокуратурата в морската ни столица разпореди на полицията да извърши проверка

Новини
17:48 - 29 Август 2020
2323
Частни лица искат 18 декара от Ботаническата градина във Варна

Прокуратурата във Варна разпореди на полицията да извърши проверка в Ботаническата градина край Варна. Директорът на Университетски ботанически градини на Софийския университет д-р Красимир Косев сигнализира, че частни собственици са влезли в територията на парка като твърдят,че притежават 18 декара от Ботаническата градина.

Претендиращите за собственост хора, срещу които е подадена жалбата, са представили в Районната прокуратура във Варна протокол за принудително отнемане на недвижим имот, въвод във владение, извършен на 26 август тази година от частен съдебен изпълнител, както и изпълнителен лист по частно гражданско дело за предаване владението на същия имот.

Проверката е насочена и към установяване на факти, за които се твърди в жалбата на директора на Ботаническата градина доктор Красимир Косев. За БНР той обясни:

"Наследници, сключват договор с едно лице. Той не може да си влезе в имота, съди ги и съдия-изпълнител му прави въвод във владение. И идва една тумба хора с два микробуса, разрушават се оградите на Ботаническата градина… Там е оранжерията с редки застрашени видове, с производствен разсад - десетки хиляди луковици на лалета, които през пролетта ние експонираме, варненци и гостите на Варна посещават екопарка и се радват на тази красота. Растенията започват да загиват".

Проверката е насочена и към установяване на факти, за които се твърди в жалбата на директора на Ботаническата градина. Според него, на тази територия се намират оранжерии, складове, инвентар, препарати, посадъчен материал и други вещи, собственост на Университетски ботанически градини на СУ „Св. Климент Охридски“, до които служителите и работниците нямат достъп сега.