Частните болници искат промени в три закона за здравето

Националното им сдружение е подготвило и предложения за реформи, с които да бъде облекчена процедурата за издаване на разрешително за медицинска дейност

Новини
09:23 - 22 Април 2023
3477
Частните болници искат промени в три закона за здравето

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) у нас е подготвило редица предложения за промени в три закона, свързани със здравеопазването. Това каза за БТА д-р Ива Пехливанска, член на УС на НСЧБ и председател на Съюза на парамедиците в България. Става въпрос за Закона за лечебните заведения и тези за здравето и здравното осигуряване. 

“Всички промени, които сме подготвили, сме разделили в няколко законопроекта, които при първа възможност ще бъдат входирани в Народното събрание. Предлагаме редица допълнения към Закона за лечебните заведения. В сегашните текстове има проблеми навсякъде. В здравното законодателство всичко е „копи-пейст“.

Всичко се прави на парче, без да се променя цялостната визия на законите. Затова и ставаме свидетели на съдебни спорове, които най-често се печелят от лечебните заведения. И държавата плаща разходите за това, точно заради това законодателство на парче. Предлагаме конкретни промени в отделните части на сега действащия закон за лечебните заведения", коментира д-р Пехливанска. 

По думите ѝ промени трябва да има и в текстовете, отнасящи се към медицинските стандарти.

"Някои от тях вече са отменени, тъй като са твърде стари, но от сегашните не виждам един, който да касае качествената медицинска помощ. В процеса по стандартизация трябва да има по-широко представителство на експерти, които са в съответната специалност. Те трябва да кажат къде е добре да се добави нещо или да отпадне. Давам пример със стандартите за едно лечебно заведение за физиотерапия. То трябва задължително да разполага със сауна. Питам тук – с какво сауната подобрява лечението на пациент, които има проблеми с опорно-двигателен апарат или проблеми на централната нервна система", допълни специалистът. 

Д-р Пехливанска посочи, че НСЧБ е подготвил и предложения за промени, с които да бъде облекчена процедурата за издаване на разрешително за медицинска дейност, която "в момента е твърде сложна".

Сред предложенията на сдружението на частните болници за промени в законодателството е и промяна в избора на управител на Националната здравноосигурителна каса. Според сдружението това би следвало да се случва чрез конкурс.