Частните учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати , ако ги затворят

Актуални новини
15:40 - 28 Октомври 2020
725
Частните учебни центрове искат обезщетение от 80% за заплати, ако ги затворят

Частните школи, занимални и учебни центрове обявиха, че не желаят да бъдат закривани във връзка с разпространението на коронавирус. Ако това все пак се наложи, искат държавата да обезщети служителите им с 80% от заплатите. Същото обезщетение искат и за наемите, които плащат, пише "Дневник". 

Същото поискаха снощи и собствениците на заведения, след като беше оповестена новата заповед на здравния министър, с която се разпорежда затварянето на нощните заведения в цялата страна от 29 октомври до 12 ноември. До тогава спират работа и учебните и езикови центрове.

В писмо до здравното и образователното министерство собственици на частни школи и занимални искат директната финансова помощ като заплашват, че в противен случай или ще спрат да плащат осигуровки или данъци за периода, в който са затворени.

Те напомнят, че по време на цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. са били на ръба на фалита, а тогава не са били подпомогнати. "Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?", питат собствениците на учебни центрове.