ChatGPT се напъха и в айфона, ще убие ли Сири?

В бъдеще услугата ще бъде предоставена и за устройства с Android

Новини
13:41 - 19 Май 2023
2723
ChatGPT се напъха и в айфона, ще убие ли Сири?

Измина близо половин година, откакто OpenAI пусна ChatGPT, предизвиквайки както вълнение, така и тревога. Сега компанията предоставя за първи път своя инструмент за генеративен изкуствен интелект ChatGPT на смартфони, като в  пусна и версия за iPhone, съобщава Bloomberg. 

В бъдеще услугата ще бъде предоставена и за устройства с Android.

Софтуерът, който е безплатен, вече е достъпен в САЩ за устройства с iOS чрез App Store на Apple. С него потребителите могат да въвеждат въпроси и да получават отговори от чатбота. Той включва и разпознаване на глас, така че потребителите ще могат да произнасят своите запитвания. Освен това, приложението синхронизира текстовите разговори на различни устройства.

Потребителите, които плащат за абонамента ChatGPT Plus на OpenAI, могат да използват и най-мощния голям езиков модел GPT-4 чрез приложението, съобщават от компанията.

OpenAI планира да предложи приложението си в повече държави през следващите седмици, като се очаква скоро да пусне версия за Android.

Пускането на приложение за iOS може да постави ChatGPT на разположение на много повече хора, отколкото уеб версията на чатбота. Освен това OpenAI може да бъде подложена на по-пряк потребителски контрол чрез рецензиите, които потребителите могат да публикуват в App Store, за да ги видят и другите.

Приложението може да отговаря на въпроси като "какви са уникалните идеи за персонализирани подаръци за рожден ден за моята майка, която обича кафе" или "как учтиво да откажем покана за концерт".

По ирония на съдбата именно Apple ограничава вътрешнофирмено използването на ChatGPT и други инструменти за изкуствен интелект точно в момента, в който излиза новото приложение. Компанията се опасява, че софтуерът може да бъде използван за разкриване на поверителни данни.

А мнозина се чудят дали изкуственият интелект няма да убие популярния асистенат на „Епъл“ - Сири. Времето ще покаже.