ChatGPT се превърща в глобална софтуерна платформа

Създателите на хитовия бот планират да направят по-лесно и по-евтино създаването на приложения

Новини
12:53 - 12 Октомври 2023
1911
ChatGPT се превърща в глобална софтуерна платформа

Създателите на хитовия бот ChatGPT от OpenAI планират да направят по-лесно и по-евтино създаването на приложения около моделите с изкуствен интелект, които предлагат, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници.

Целта - AI услугите на компанията да бъдат в основата на нова глобална софтуерна платформа.

През следващия месец се очаква сред инструментите за разработчици да влезе място за съхранение на данни, което само по себе си според "Ройтерс" може да свали разходите за външните компании цели 20 пъти.

Причина за това е ограничената "памет" на ChatGPT за контекст. В рамките на по-дълга чат сесия, ботът постепенно ще спре да използва информация от началото на беседата, освен ако тя не му се подаде отново. Това обаче прави заявките все по-големи, а обработката им все по-скъпа - до степен обработката на само страница текст да струва цели 10 цента.

Сега разработчиците ще могат да насочват бота към допълнителна памет, без това да натоварва заявките им многократно.

Освен това, те ще могат да използват изкуствен интелект за анализиране на изображения - нещо полезно както за развлечение, така и в сфери като медицината. Функционалността вече е достъпна за платените ChatGPT потребители, но се предполага, че ще бъде подобрена спрямо обратната връзка от тях.

Нововъведенията ще бъдат представени на първата конференция за разработчици на OpenAI на 6 ноември. За компанията е важно да излезе от "сянката" на своя потребителски продукт, който вече има конкуренция както от страна на Google (с Bard), така и в лицето на редица AI модели с отворен код.

Изпълнителният директор Сам Алтман нееднократно е коментирал, че създаването на цялостна екосистема около продуктите на OpenAI е негова стратегическа цел. Първата стъпка - добавките за платената версия на ChatGPT, от няколко месеца е факт, но резултатите са под очакванията на компанията.