Чаушеску: Букурещ затъна в боклук (ВИДЕО)

Актуални новини
10:32 - 26 Януари 2022
2074
Чаушеску: Букурещ затъна в боклук (ВИДЕО)

Румънската столица Букурещ е на прага на безпрецедентна криза с боклука, информира телевизия Диджи 24 и посочва, че от три сметища две са закрити, а третото е почти пълно.

Сметището Видра, което поема отпадъците на Букурещ и на прилежащия окръг Илфов, е почти пълно. Букурещ изпраща ежедневно във Видра 2500 тона битови отпадъци, а окръг Илфов - около 1000 тона.

След затварянето на сметищата Глина и Киажна, Видра е единственото място, където Букурещ и Илфов могат да хвърлят боклуците си. Проблемът е, че този "последен бастион на боклуците" е на повече от 20 години, почти пълен е и може да бъде затворен във всеки момент, посочва Диджи 24, цитирана от БТА.

Директорът на компания за чистота Дан Чаушеску заяви, че в момента Букурещ стои върху бомба с часовников механизъм. "Ако се случи нещо, по различни причини - било технически, било от друго естество, тази инсталация ще се затвори, а Букурещ ще изпадне автоматично в голяма криза. Не разполага с друг вариант", посочи Дан Чаушеску.

"Тъй като на територията на Букурещ и Илфов няма друг капацитет, инсталация, която да поеме подобни количества, единственият вариант остават околните окръзи", казва той.

Румънската столица има нужда от минимум две големи инсталации за третиране, депозиране, сортиране и рециклиране. Кметството е запознато с проблема, разговаряло е с операторите по чистота и специалисти на министерството на околната среда, но все още няма конкретен план, посочва Диджи 24.

Дан Чаушеску отбелязва, че само за получаване на разрешително може да се необходими две-три години, след това още година за избор на мястото.

На практика е почти невъзможно Букурещ да избегне криза с боклука в близко бъдеще. Трябва да бъде готов да депозира някак, някъде тези 2500 тона смесен боклук, които произвежда всеки ден, посочва телевизията.

Министърът на околната среда Танцош Барна каза, че "решение-чудо" няма, защото Букурещ има много да наваксва. Според него проблемът може да бъде решен само в сътрудничество с окръг Илфов и предупреди този въпрос да не се политизира.

От 75-те хиляди тона смесен боклук, които произвежда всеки месец, Букурещ рециклира само 10 процента. Останалото стига до сметищата, отбелязва Диджи 24.