Чавушоглу: Гърция няма да спечели, ако се крие зад ЕС

Новини
19:32 - 30 Септември 2022
1426
Чавушоглу: Гърция няма да спечели, ако се крие зад ЕС

Да се крие зад Европейския съюз няма да донесе нищо добро на Гърция, заяви днес турският външен министър, като призова Атина да спазва международното право, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Отговорът на Гърция на турското писмо относно споровете в Егейско море, което Анкара изпрати до ООН, НАТО, Брюксел и лидерите на държавите членки на ЕС по-рано този месец, беше "слаб" и в него липсваха "правни аргументи", заяви Мевлют Чавушоглу пред репортери в югозападния окръг Мугла.

Турция изпрати писмото след месеци на напрежение с Гърция, наблягайки на необходимостта от преговори, основани на международното право, за намиране на справедливи решения на споровете.

"Казахме им да не поставят трети страни между нас. Това беше наше споразумение", каза Чавушоглу, визирайки посещението на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис в САЩ през лятото и оплакванията му от Турция.

Министърът подчерта, че Анкара многократно е полагала усилия за решаване на проблемите чрез дипломация.

Подчертавайки, че би било грешка Атина да се опитва да се "скрие зад ЕС", Чавушоглу критикува също и блока, който по думите му е пристрастен и не помага за постигането на решение на споровете.

Турският първи дипломат заяви, че Турция е длъжна да защитава правата на Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, и на кипърските турци в качеството си на страна гарант в Кипър и обеща, че ще продължи да го прави.

Той критикува решението на САЩ за отмяна на оръжейното ембарго спрямо Република Кипър, което оцени като "награда" за "отдръпването от Русия" на фона на войната в Украйна.

"Те (кипърските гърци) може и да са сътрудничили на САЩ срещу прането на пари, но трябва ли наградата да е оръжие? Можеше да е нещо друго, например парична подкрепа", добави той.

Според Чавушоглу този ход е нарушил балансираната политика на САЩ по отношение на острова и я е направил изцяло прогръцко-кипърска.

"Години наред САЩ имаха балансирана политика по отношение на острова. Следваха балансирана политика между кипърските турци и кипърските гърци, както и между Турция и Гърция. Сега, през последните две години, те се отдалечават от тази балансирана политика", заяви министърът.