Чавушоглу: Русия и Украйна са близо до споразумение

Политика
13:21 - 20 Март 2022
5060
Чавушоглу: Русия и Украйна са близо до споразумение

Русия и Украйна са все по-близо до постигане на споразумение по „важни“ въпроси, заявява външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в интервю за "Хюриет дейли нюз", съобщава Ройтерс.

По думите му двете страни почти са се споразумели по някои въпроси.

Чавушоглу каза също, че има надежда за прекратяване на огъня, ако страните не отстъпят от напредъка към постигане на споразумение. 

Външните министри на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба се срещнаха в турския курорт Анталия по-рано този месец, като на срещата присъстваше и турският външен министър, припомня агенцията. Разговорите не доведоха до конкретни резултати.

Чавушоглу, който посети Русия и Украйна през миналата седмица за разговори с Лавров и Кулеба, заявява пред „Хюриет дейли нюз“, че има “сближаване в позициите на двете страни по важни въпроси“, без да уточнява, кои са тези въпроси.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви пред телевизия „Ал Джазира“, че двете страни сближават позициите си по четири ключови въпроси. Той споменава искането на Русия Украйна да се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО, демилитаризиране, „денацификация“ (както Русия я нарича) и защита на рускоговорящите в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украйна и Западът отхвърлят твърденията на Русия за „неонацисти“ в демократично избраните власти в Украйна като неоснователна пропаганда. По думите на Калън подобни изказвания са обидни за Киев, отбелязва Ройтерс.

Според говорителя на турското президентство трайно прекратяване на огъня може да се постигне само чрез среща между руския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски. Калън обаче отбелязва, че Путин чувства, че позициите по отношение на „стратегическите въпроси“ за Крим и Донбас не са достатъчно близки, за да се осъществи подобна среща.

Ройтерс припомня, че Турция изразява подкрепа за Украйна, но в същото време се противопоставя на наложените от Запада санкции на Русия заради инвазията. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постоянно повтаря, че Анкара няма да изостави отношенията си с Русия и с Украйна.