Чавушоглу: Само Турция ще превърне ЕС в глобална сила

Анкара търси сближение с Франция и не вижда заплаха към НАТО заради купуването на руско оръжие

ЕС
09:47 - 07 Юни 2021
2710
Чавушоглу: Само Турция ще превърне ЕС в глобална сила

Турция и Франция са две приятелски и съюзнически държави и ще останат такива. Трябва да гарантираме, че никое неразбирателство няма да разстрои тези приятелски отношения, към които ние сме искрено привързани. Това написа турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в статия за френския в. "Опинион", цитирана от Анадолската агенция.

По думите му отношенията между Анкара и Париж преминават през период на напрежение, което е необичайно за две съюзнически страни. Според Чавушоглу установеният контакт между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и Франция Еманюел Макрон им е дал възможност да консолидират отношенията, предаде БТА. 

Както посочи министърът, двудневната му визита в Париж /от вчера/ отразява тази взаимна воля. Той отбеляза, че Турция и Франция споделят общи интереси, отнасящи се до регионални въпроси, които наскоро изправиха двете страни една срещу друга.

Чавушоглу посочи, че двете страни имат едни и същи приоритети по много значими въпроси, свързани със Сирия, включително доставянето на хуманитарна помощ, необходимостта от напредък в политическия процес и запазване на териториалната цялост на страната. Подобен пример той даде и с Либия, където изреди като общи приоритети стабилността и политическата цялост на страната, подкрепата за упражняването на власт в цялата страна от Правителството на националното съгласие и за обединението на институциите, трайното прекратяване на огъня и пр.

Що се отнася до Източното Средиземноморие, Чавушоглу отбеляза, че споровете между Турция и Гърция сега се разглеждат чрез спокоен диалог в рамките на различни двустранни механизми.

Турция никога не е имала експанзионистични амбиции, подчерта той, добавяйки, че диалогът с Гърция е потвърждение за това.

По отношение на Кипър министърът изтъкна позицията на Анкара, че единствено усилия за уреждане на проблема, основаващи се на принципите на суверенно равенство и еднакъв международен статут, имат шанс за постигане на решение.

Според Чавушоглу Турция и Франция могат заедно да окажат подкрепа за траен мир между Армения и Азербайджан, така че това да е от полза за просперитета на тези две страни.

"Употребяването или изопачаването на историята за политически цели никога не е правело възможно разрешаването на даден спор или постигането на справедливостта", каза той.

По думите на ръководителя на турската дипломация също така Турция не е противник на Балканите, а има допълваща роля към европейските и трансатлантически политики за стабилност и благоденствие на региона.

Във връзка с покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 той отново заяви, че те не представляват никакъв риск за сигурността на НАТО и че неговата страна е решена да разгледа въпрос на реалистична основа и посредством конструктивен диалог.

Чавушоглу подчерта, че Франция може да разчита на Турция в борбата с тероризма. Според него Турция е съюзник на Франция, който е допринесъл в най-голяма степен за борбата на Париж срещу тероризма чрез организирането на репатрирането на френски терористи, заловени на сирийската граница, и обмена на информация.

"Доволен съм, че това сътрудничество никога не е било спъвано и все още продължава", написа той.

Във връзка с отношенията между Турция и ЕС Чавушоглу каза, че Анкара се надява, че Франция би могла да стане движеща сила за сближаването с Турция, допринасяйки с развития, които да са от полза както за блока, така и за двустранните отношения.

"Отношенията на Турция с ЕС не бива да бъдат държани за заложници на максималистки и националистически амбиции на няколко своеволни членове. ЕС ще стане глобална сила единствено с членството на Турция", подчерта той.