Чехия дава на Украйна бойни хеликоптери и оборудване

Новини
20:29 - 07 Юли 2023
2718
Чехия дава на Украйна бойни хеликоптери и оборудване

Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване, каза днес чешкият премиер Петър Фиала на съвместна пресконференция в Прага с украинския президент Володимир Зеленски след среща между двамата, предаде Ройтерс.

Фиала заяви, че Украйна може да разчита на подкрепата на Европейския съюз. Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО, изтъкна той.

Фиала каза, че очаква всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа. „Не зная, вероятно никой не знае, кога войната ще свърши. Но знам и съм сигурен, че силата и смелостта на украинския народ ще победи руския агресор. И това е важно, защото сигурността на Украйна е сигурност за Европа“, псочи той.

По въпроса за замразените руски активи чешкият премиер заяви, че се обсъждат начини те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

От своя страна Зеленски каза, че тази година Украйна трябва да направи всичко необходимо, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

По време на обиколката си в няколко европейски държави, сред които и България, държавният глава поиска и оръжия с голям радиус, за да може Киев да се справи с руската инвазия. Без оръжия с голям обсег за Украйна ще е трудно както да атакува, така и да провежда отбранителни операции, добави той.

Зеленски кацна в Прага, ескортиран от два изтребителя на чешките военновъздушни сили. Уверения за евроатлантическата интеграция на страната си той получи и в Словакия, която беше поредната спирка от европейската му обиколка.

„Това, което се надявам и вярвам, че ще дадем на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, е визия за бъдещо членство, разбира се, ако бъдат изпълнени условията, включително най-важното, а именно прекратяване на военната агресия в Украйна“, заяви Зузана Чапутова, президент на Словакия.