Чехия и Тайван подписаха договор за възстановяването на Украйна

ЕС
13:31 - 10 Ноември 2023
2531
Чехия и Тайван подписаха договор за възстановяването на Украйна

Чехия и Тайван подписаха днес споразумение за съвместна работа за подпомагане на работата по възстановяването на Украйна, съобщава "Ройтерс". Високопоставен чешки пратеник определи Тайпе като "велик съюзник" въпреки липсата на официални дипломатически връзки.

Споразумението, което беше подписано от фактическите посланици на двете страни, гласи, че ще работят заедно за възстановяването на водните и енергийните системи на Украйна.

Томаш Копецни, пратеникът на чешкото правителство за възстановяването на Украйна присъства на церемонията по подписването в Тайпе. Там той обяви, че страната му има "силна връзка с Тайван", и заяви: "ние сме много щастливи, че страната, която ни защитава от наше име, Украйна, е подкрепена от нашия голям съюзник и приятел, Тайван, заедно с нас".

Припомняме, че Тайван няма официални дипломатически връзки с никоя европейска държава, освен с Ватикана.

Китай отказа да осъди Русия за войната в Украйна, и поддържа тесни връзки с нея, но освен това изпрати пратеници, за да подпомогне усилията за мир.

Заместник-министърът на външните работи на Тайван Рой Лий заяви, че помощта ще се разшири и в други области, за да помогне за възобновяване на нормалния живот, "когато Украйна се приближи до окончателната победа". Той добави, че "само единството на демократичните страни ще може да накаже и възпре авторитарните държави да вземат отново същото грешно решение".

Украйна спечели симпатии в Тайван след инвазията на Русия, като много тайванци виждат паралели между ситуацията в Украйна и заплахата, пред която правителството на Тайпе казва, че е изправено заради Китай, който претендира за острова като своя собствена територия.

Тайван дари повече от 100 милиона долара за хуманитарна помощ и се присъедини към водените от Запада санкции срещу Русия.