Чехия иска план "Маршал" за Украйна

От началото на руската инвазия страната е подслонила 300 000 украински бежанци

Украйна
11:18 - 16 Юни 2022
2495
Чехия иска план "Маршал" за Украйна

Чешкото председателство в Съвета на ЕС ще има за приоритет организирането на среща на върха за възстановяване на Украйна и прилагане на план "Маршал" за страната. Това обяви чешкият премиер Петр Фиала, съобщава "Франс прес".

От началото на юли Чехия поема от Франция шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, а на 1 януари догодина ще предаде председателската роля на Швеция.

Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна с план "Маршал" за Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски, заяви Фиала.

Той обаче поясни, че предварително условие за такава среща е мирът в Украйна.

Фиала открои като бъдещи приоритети на новото председателство управлението на бежанската криза, следвоенното възстановяване на Украйна, енергийната сигурност, засилването на европейската отбрана и сигурността на киберпространството.

Трябва да продължим натиска върху Русия, да запазим европейското единство по този въпрос и да продължим подкрепата за Украйна, категоричен бе чешкият премиер.

От началото на руската инвазия на 24 февруари Чехия е подслонила 300 000 украински бежанци и е изпратила на Украйна оръжия за 142 милиона евро.

За план "Маршал" за Украйна още през март заговори и Германия.

Съгласно плана "Маршал", приложен след Втората световна война, Съединените щати предоставят на Европа днешния еквивалент на около 200 милиарда долара за четири години за икономическа и техническа помощ.