Чехия обсъжда облекчаване на мерките

Новини
08:35 - 29 Ноември 2020
2235
Чехия обсъжда облекчаване на мерките

Чешкото правителство ще се събере в неделя за извънредно заседание, на което ще се разгледа епидемиологичната ситуация в страната и възможността за значително облекчаване на съществуващите социални ограничения поради коронавируса. За това ТАСС е информирана от пресслужбата на върховния изпълнителен орган на републиката, пише БГНЕС.

„Извънредното заседание на правителството ще се състои в неделя сутринта", отбелязва пресслужбата. „Ще бъде извършен анализ на епидемиологичната ситуация в страната, свързан с възможността за премахване на редица ограничения".

Дневният процент на хората, заразени с коронавирус в Чешката република, намалява през последните две седмици. Независимо от това, смъртността от COVID-19 остава висока и броят на тежко болните пациенти не намалява със скоростта, която лекарите очакваха. Тези фактори предизвикват засилена загриженост у властите. В тази връзка министър-председателят на републиката Андрей Башиш призова за сдържаност при вземане на решения, които могат да доведат до увеличаване на социалните контакти в страната преди предстоящата католическа Коледа.

Междувременно, според местните медии, на масата в кабинета на министрите има предложение от следващата седмица да се позволи, при засилени санитарни и епидемиологични стандарти, да се възобнови работата на ресторантите и други заведения за обществено хранене, магазини и предприятия, предоставящи търговски услуги на населението. Възможно е властите да премахнат забраната за свободно движение на граждани, която е в сила от 23:00 до 05:00 местно време. Предстои разрешение за увеличаване на броя на участниците в социални събития от шест души, както е определено в момента. Настоящите мерки, както беше подчертано в Прага, имат изключително негативно въздействие върху състоянието на националната икономика.

В Чешката република през изминалото денонощие са регистрирани 2667 заразени с коронавирус, което е с 1791 по-малко от предишния ден. Възможно е спадът да е настъпил поради намаляване на броя на тестовете за коронавирус, които се провеждат в републиката през уикендите.

Общият брой на хората, заразени с коронавирус в Чешката република, чието население е около 10,7 милиона граждани, по време на епидемията е 518 649, от които 442 327 са излекувани. През последните девет месеца 8 054 души са починали от усложнения, причинени от вируса. Повече от половината от тях през ноември.

В Чешката република в момента се лекуват 68 268 пациенти с коронавирусна инфекция, 5087 от които са хоспитализирани. Министерството на здравеопазването на републиката обяви появата на коронавирус на националната територия на 1 март. Оттогава страната е провела 3 044 925 теста за идентифициране на вируса

През септември лекарите обявиха втората вълна на епидемията в страната. От 5 октомври, след почти шестмесечно прекъсване, в републиката беше възстановено извънредното положение (действаше от 12 март до 17 май). Този път беше въведен до 12 декември включително.

Затворени ресторанти, барове, клубове, спортни и културни съоръжения, както и повечето магазини. Търговията на дребно е забранена в неделя и официални празници. Дейността на повечето предприятия, предоставящи услуги на населението, е спряна. Служителите на държавни и търговски организации са прехвърлени на дистанционен режим на работа.

В страната е забранено да се появява на улицата и на обществени места без защитни маски; има забрана за пиене на алкохолни напитки в обществени пространства на открито. Полицията има право да налага глоби на нарушители до 10 хиляди крони (приблизително 380 евро).