Чехия отхвърли плановете на ЕС за миграционна политика

Премиерът Бабиш не одобрява и плановете за намаляване на вредните емисии

Новини
12:20 - 24 Септември 2020
1321
Чехия отхвърли плановете на ЕС за миграционна политика

Чешкият премиер отхвърли в четвъртък най-новите планове на ЕС за работа с мигранти и намаляване на въглеродните емисии преди срещата с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел.

"Имам голям проблем с това", каза министър-председателят Андрей Бабиш относно плана за миграция, преди да напусне Прага, за да се срещне с Фон дер Лайен и унгарските и полските си колеги, предаде Франс прес. Трите централноевропейски държави съставляват т. нар. Вишеградска група заедно със Словакия.

И четирите държави яростно отхвърлиха предишния план, основан на квоти в ЕС за разпределяне на мигранти в целия блок, и всички те се придържат към въглищата като основен източник на енергия, предаде БГНЕС.

В сряда Европейската комисия предложи по-строг граничен контрол и рационализирани процедури за експулсиране на отхвърлени лица, търсещи убежище, съгласно "Новия пакт за миграцията и убежището".

"На пръв поглед изглежда, че Европейската комисия все още не е разбрала, че за да спрем нелегалната миграция, трябва да спрем нелегалните мигранти, когато пристигнат на европейска земя," каза Бабиш. Милиардерът популист също отхвърли предложението страните, които не желаят да приемат мигранти, да гарантират тяхното репатриране.

"Това е фундаментално глупост, защото ако не приемем мигранти, не можем да ги върнем", каза Бабиш. Той също така разкритикува плана на ЕС за нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., обявен миналата седмица и вече отхвърлен от Полша. "Това предложение е абсолютно нереалистично за Чешката република, ние не сме в състояние да го изпълним", каза Бабиш.