Чехия отваря границите си за поляци и британци

В Прага маските остават задължителни при събития на закрито при повече от 100 човека

Свят
17:03 - 29 Юни 2020
2237
Чехия отваря границите си за поляци и британци

Чешката република от сряда ще отвори границите си за пътници, идващи от Великобритания и Полша, въпреки неотдавнашно повишаване на случаите на коронавирус на нейна територия, съобщи днес чешкият министър на здравеопазването Адам Войтех, цитиран от Франс прес.

"Полското Шльонско воеводство премина в зелената зона, така че пътуващите няма да е необходимо да представят отрицателен тест или да се подлагат на карантина", каза Войтех пред журналисти. Той допълни, че "същото важи и за Великобритания".

Чехия затвори на 16 март всичките си граници, за да се бори срещу разпространението на коронавируса. От началото на този месец тя постепенно ги отваря, с изключение на хора, идващи от Португалия.

От утре португалските граждани ще могат да влизат в Чехия, ако имат отрицателен тест или се подложат на карантина. Швеция остава високорискова държава.

Чешките власти планират също да продължат облекчаването на наложените през март мерки, независимо от наличието на локални огнища на заразата.

От сряда, 1 юли, чехите няма да бъдат задължени да носят маска на лицето, освен в болниците, старческите домове, метрото в столицата Прага и два североизточни района, където вирусът се разпространява сред миньори и близките им.

В Прага маските остават задължителни при събития на закрито с участието на повече от 100 човека.

Вчера в страната с население от 10,7 милиона души бяха регистрирани 305 нови случая - най-голямото увеличение за едно денонощие от 3 април.

С това общият брой на потвърдените заразени в Чехия надхвърли 11 600, а починалите са 348, по последни коригирани официални данни.

От средата на април до средата на юни новите случаи за денонощие не надвишаваха 100.

Новото ускоряване на разпространението на вируса е свързано главно с масовото тестване на миньори и контактните с тях лица в минната компания О Ка Де (OKD), обясни Войтех.

Чешкит здравен министър призова сънародниците си да останат бдителни, тъй като "вирусът още е сред нас".

В североизточна Чехия нощните клубове ще останат затворени, обществените събития ще останат ограничени до 100 участници, а болниците, както и старческите домове, няма да приемат посетители.

Разпространението на коронавируса в този регион ще се забави през следващите дни, прогнозира Войтех.