Чехия планира да закупи от Германия 77 модерни танка "Леопард"

Първоначалната работна рамка на споразумението вече е подписана

Новини
20:30 - 21 Юли 2023
2063
Чехия планира да закупи от Германия 77 модерни танка "Леопард"

Чехия планира да закупи от Германия 77 модерни танка "Леопард" 2А8 – най-новата модификация на този модел, заяви чешката министърка на отбраната Яна Чернохова на среща с германския си колега Борис Писториус в Прага, предаде ДПА. 

"Много сме щастливи, понеже това ще повиши оперативната ни съвместимост и възможността да работим заедно", отбеляза Писториус. 

Той допълни, че първоначалната работна рамка на споразумението вече е подписана и допусна, че и други държави биха могли изразят желание за подобни поръчки.

"Ако се присъединят още страни, възможностите ни ще са неограничени", посочи германският министър. 

Той коментира и притесненията, свързани с разполагането на наемници от "Вагнер" в Беларус. "Ако се стигне до най-лошото и на полските ни приятели им потрябва помощ, те ще я получат", подчерта Писториус. 

Чехия вече получи първите 14 танка "Леопард" 2А4, които Берлин изпрати на Прага съгласно споразумение за кръгова размяна. Германското правителство подписа въпросния договор понеже не иска директно да изпраща тежко въоръжение в Украйна и заменя военно оборудване, което съюзнически държави са предоставили на Киев.  

Писториус стана днес и първият германски министър на отбраната, който посещава мемориал, посветен на жертвите на терора на нацистките окупатори на Чехия след убийството на Райнхард Хайдрих през 1942 г.