Чехия планира разширяване на АЕЦ Дуковани

Нашата амбиция е енергиен сектор без емисии, подчерта премиерът Андрей Бабиш

Актуални новини
21:39 - 13 Ноември 2019
1561
Чехия планира разширяване на АЕЦ Дуковани

Чехия планира да изгради нов ядрен блок за много милиарди евро в АЕЦ Дуковани до 2036 г., заяви в премиерът Андрей Бабиш.

Той добави, че доставчикът трябва да бъде избран до края на 2022 г., а строителството започва през 2029 година, пише Дарик.

"Енергийната сигурност е приоритет за нас. Всичко това е свързано със случващото се в Европа - изменението на климата и емисиите", каза Бабиш пред репортери.

Той посочи Франция като достойна за подражание нация, в която ядрената енергия съставлява 75 процента от енергийния микс срещу 30 процента в Чешката република.

"Франция е лидер на инициативата за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до 2050 г. до нула и разбирам защо", каза Бабиш. 

"Ядрената енергия е чиста, няма емисии", каза той и добави, че Чехия се стреми към 40-процентов дял от ядрената енергия до 2040 г.

Държавната група ЧЕЗ управлява две атомни електроцентрали в Чехия: Дуковани и Темелин , и двете в южната част на страната.

Миналата година двете централи са реализирали почти 30 тераватчаса мощност, спрямо 28,3 тераватчаса през 2017 г., което представлява половината от продукцията на ЧЕЗ.

Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек заяви, че новите ядрени мощности са необходими поради декарбонизацията, която ще превърне Чешката република от нетен износител на енергия в безпроблемна страна, тъй като тя затваря инсталациите си за производство на въглища.

"Енергийният часовник тиктака за нас. Няма време за губене, трябва да изградим нови ресурси", каза той, като подчерта важността на възобновяемите ресурси.

"Обещали сме 22-процентов дял от възобновяеми ресурси до 2030 г. В момента имаме 14,5 процента", добави Хавличек.

„Нашата амбиция е енергиен сектор без емисии. Трябва да постигнем 80 процента от това до 2050 г.“

Даниел Бенеш, главен изпълнителен директор и председател на ЧЕЗ, заяви, че очаква пет оферти за новото звено, което ще струва приблизително 140-160 милиарда крони (5,5-6,2 милиарда евро).
Чешките медии изброяват имената на големи компании от цял свят,у които могат да подадат оферти за блока.