Чехия подписа договор със САЩ за изтребители F-35

ЕС
16:31 - 29 Януари 2024
1849
Чехия подписа договор със САЩ за изтребители F-35

Правителството на Чехия подписа споразумение със Съединените щати за закупуване на 24 изтребителя F-35, съобщава "Асошиейтед прес".

Сделката е на стойност около 150 милиарда чешки крони (6,6 милиарда долара) и представлява най-голямата единична покупка за чешката армия.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова и посланикът на САЩ Биджан Сабет подписаха меморандум за разбирателство за споразумението. Прага подписа и писмо за предложение и приемане - последната стъпка за завършването на договора между правителствата.

"С подписването на това междуправителствено споразумение нашата страна, а също и нашата армия навлизат в нова ера", заяви Чернохова.

Първият от 24-те изтребителя трябва да бъде доставен през 2031 г., а останалите - до 2035 г. Американският самолет ще замени 14-те бойни самолета JAS-39 Gripen от Швеция, които в момента са на бойна служба в чешката армия.

Прага ще плати почти 5 милиарда долара на САЩ за самолетите, обучението на пилотите, боеприпаси и други разходи, посочи по-рано Чернохова. Останалите средства ще бъдат използвани за модернизация на военната база "Часлав" в Централна Чехия, гориво и обучение на персонала.

"F-35 е единствената система, която може да ни помогне да успеем на бойното поле на бъдещето и в случай на нужда ще успеем да се защитим ефективно срещу агресия, заедно с нашите съюзници", подчерта началникът на генералния щаб лейт. Ген.Карел Река.

Чешкото министерство преговаряше за сделката със САЩ повече от година по време на руската инвазия в Украйна.