Чехия удължава извънредното положение

Министрите са подложени на остри атаки заради мерките

Свят
12:49 - 10 Декември 2020
2238
Чехия удължава извънредното положение

Чешкото правителство удължи извънредното положение до 23 декември, след като броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в страната отново започна да се увеличава, предаде "Франс прес".

Чехия регистрира 6 402 новозаразени вчера, което е най-бързият растеж от 19 ноември, като от началото на епидемията в страната общият брой на заразените достигна 563 333 души, от които са починали 9 226 души.

"Ако ситуацията продължава да се влошава, може да се наложи да затегнем отново мерките в понеделник", каза министърът на здравеопазването Ян Блатни пред репортери.

Извънредното положение улеснява вземането на решения от правителството по време на кризата.

Правителството разхлаби някои ограничения преди седмица, когато отвори отново ресторанти и барове, малки магазини, музеи и галерии и вдигна ограничението за събирания.

Но оттогава съкрати работното време на ресторантите, които трябва да затварят в 20:00 часа.

Министрите са подложени на остри атаки заради мерките, определяни от критиците като хаотични, тъй като те често не отговарят на правителствената петстепенна епидемична система, въведена през ноември.

Снощи няколко кръчми в страната се разбунтуваха срещу мерките, оставайки отворени след 20:00 часа, въпреки риска от солидна глоба.

Чешката република отбеляза огромен ръст на заразените с новия коронавирус по-рано през есента с ежедневни увеличения от около 15 000 заразени и оттогава се бори да ограничи ръста им.