Ченгетата арестуваха иманяр с монети и 1000 антики

Куриози
14:58 - 03 Октомври 2022
1203
Ченгетата арестуваха иманяр с монети и 1000 антики

Полицията в Шумен задържа мъж на 52 години от село Мадара, след като в дома му в Каспичан са намерени и иззети над 1000 предмета с вид на антични, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР.

На 2 октомври около 18:00 часа криминалисти от Нови пазар извършвали обход в малките населени места във връзка с провеждащата се полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите в изборния ден.

В землището на село Избул, в района на „Багрянов чифлик“, полицаите забелязали мъж, който с помощта на металдетектор търси археологически обекти. По време на извършената от служителите на реда проверка, в лек автомобил „Рено Меган“ с шуменска регистрация са били намерени осем предмети с античен вид и металдетектор.

При последвало претърсване в обитаван от мъжа имот в Каспичан полицаите са намерили множество монети. По негови данни част от тях са динари, фолиси, акчета. Иззети са над 1000 други предмети с вид на антични и още два металдетектора. Предстои експертиза, която ще удостовери произхода и датировката на предметите. 

Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура в Шумен. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Това е поредният мъж в Шуменско, установен в рамките на месец от служителите на реда да държи културно-исторически ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

На 20 септември полицаи иззеха два пистолета, четири металотърсача и старинни монети от дома на 58-годишен мъж в шуменското село Климент. При друг случай служителите на реда иззеха 11 монети и плочка с вид на антични от частен дом в Нови пазар, както и 30 старинни монети от жилището на друг жител на града.