Ченгетата са по петите на изфабрикувалия новината за смъртта на Иван Динев

Собственикът на телефона, с когото са говорили колегите от "Флагман", е прибран за разпит

Общество
22:16 - 10 Май 2019
6420
Ченгетата са по петите на изфабрикувалия новината за смъртта на Иван Динев

Има напредък по разследването на източника, който рано тази сутрин изпрати на официалната електронна поща на сайта Флагман подробен сигнал за тежка катастрофа, в която снощи е загинал сина на строителния предприемач от Свети Влас Йордан Динев.

В сигнала бе посочен и телефонен номер за връзка, съобщава "Флагман". От изданието разкриват как се е стигнало до разпространението на фалшивата новина:

В хода на проверката за достоверността на информацията, репортери от сайта звънят на посочения телефон. Чуват се с млад мъж, който се представя за Георги Динев и твърди, че е първи братовчед на Иван Динев. Той потвърждава, че е автор на писмото до Флагман и е пряк свидетел на случилото се. Претендира, че има информация на човек от най-близкото обкръжение на семейството. Ето как е тръгнал зловещият слух за смъртта на сина на Йордан Динев.

Искането да се установи подателят на фалшивата новина е отправено писмено днес в 10,30 часа до директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и до началника на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП Явор Колев.

Към момента е установен и доведен за разпит в ОДМВР-Бургас собственикът на телефона и на картата в него. Той обаче настоява пред разследващите, че в периода, в който е провеждан разговорът с редактор от Флагман, апаратът не бил в него, а на рецепцията в лоби бара на Марина Диневи в Свети Влас. Според него друг е вдигнал телефона и е отговарял на въпросите. В момента полицията разпитва служители от лоби бара, за да установи истината. Разследването продължава, но е затруднено от обстоятелството, че там няма видеокамери.