Чепеларе показва пушката на Капитан Петко войвода

Общество
14:47 - 20 Септември 2022
2478
Чепеларе показва пушката на Капитан Петко войвода

За 24-и пореден път през 2022 г. се провеждат Европейските дни на наследството, в които всяка година се включват милиони хора от почти всички страни на нашия континент. Постоянното мото на това широко европейско движение е: ”Европа, общо наследство”, а темата за 2022 г. е: „Устойчиво наследство“.

От 16-и септември до 4-и октомври 2022 г. посетителите на Музея на ските и ски спорта, намиращ се в НЧ „Родопска искра 1880“- гр. Чепеларе ще имат възможност да разгледат гостуващата изложба „Закъснялата свобода на Родопите“, предоставена от Регионален Исторически Музей „Стою Шишков“ – гр. Смолян.

Тя представя автентични оръжия на хайдутите и жителите в Родопите, както и други веществени и документални експонати на музея, свързани с борбите и войните за национално освобождение и обединение.

Част от изложбата е истинската пушка на Капитан Петко войвода, която ще бъде поднесена във възстановка на Националните хайдушки празници – Капитан Петко войвода на 24.09.2022г. от 11.00 часа пред паметника на Войводата в гр. Чепеларе.

Благотворителна кауза – в музеите ще продават тениски за закупуване на електрическо превозно средство за млад жител на Чепеларе.