Черепа бесен, не може да спаси милиардите си

Крими
08:30 - 31 Август 2020
33384
Черепа бесен, не може да спаси милиардите си

ДАНС е поискала от всички нотариуси в страната да поставят под наблюдение сделки с имущество на хазартния бос Васил Божков, негови фирми, фондации и свързани с него лица. Това става ясно от публикуван от бизнесмена със страховит прякор Черепа във фейсбук документ тази сутрин.

Особеното наблюдение трябва да продължи до края на годината. Дотогава нотариусите трябва и да забавят осъществяването на тези сделки, посочва се в искането на ДАНС. То е подписано от шефа на финансовото разузнаване Георги Попоиванов. Изпратено е преди няколко дни – на 27 август.

Според източник на Lupa.bg процедурата е напълно логична и дори задължителна. Тя се осъществява с превантивна цел - за да осуети намеренията на Черепа да източи банковите си сметки и да прехвърли имущество на поставени лица. Това е правомощие на ДАНС по закона за мерките срещу изпиране на пари. В последнните 5 години процедурата е прилагана над 10 пъти. Според наш източник, Божков е водил преговори за продажба на 3 свои имоти и дялове в 2 дружества. Антимафиотите обаче го изпревариха и осуетиха плана му.

В списъка с фирми под особено наблюдение са около 200 дружества, както и няколко физически лица. "В този "престъпен" списък са включени дори внуците ми", гневен е Васил Божков, който е с повдигнати обвинения за цели 18 престъпления. Според него издаването на подобен документ е "пряко доказателство за нарушаване на законите, злоупотреба с власт и репресия".

В приложените документи: Списък на фирмите и дружествата, които са под запор за бъдещи сделки