Черепа изчезна от фейсбук. Чакаме ли го на живо?

Срещу милиардера все още няма заведен нито един иск в съда

Политика
19:26 - 10 Юни 2023
9224
Черепа изчезна от фейсбук. Чакаме ли го на живо?

Васил Божков за последно се изяви във фейсбук на 16 май. В деня, в който Иван Гешев даде първата си яростна пресконференция - със скъсаната оставка, думите за "политическия боклук" и нападенията поименно срещу "лицето Бойко Методиев Борисов".

Докато профилът му пустее, все по-силни стават слуховете, че хазартният милиардер е пред завръщане у нас. Божков отдавна декларира, че иска официално да даде показания. Той е говорил многократно, че има доказателства как по времето на кабинетите на ГЕРБ се променя законодателството в негова полза, така че драстично да се намалят таксите върху печалбите му от хазартен бизнес.

Поименно е споменавал, че е давал пари на финансовия министър Владислав Горанов и на пиарката на Бойко Борисов - Севделина Арнаудова.

Вчера в медиите се появиха информации, че Божков вече е защитен свидетел, което би означавало обръщане на 180 градуса на позицията на прокуратурата. От първото избухване срещу него и образуване на дела па "половината НК", държавното обвинение всячески заобикаляше възможността той да даде показания.

Още един парадокс - рещу човека, известен с прякора Черепа, дори не е внасян обвинителен акт в съда въпреки многократните приказки на Иван Гешев как се е справил с "олигарси, които в миналото са се чувствали недосегаеми".

Сред първия пакет обвинения - за данъчни престъпления и принуда на длъжностни лица, свързани с облагането на печалбата на хазартните му игри, бе внесен втори. За поръчани убийства, изнасилвания, дори бе открит "горещ телефон", на който жертви на Божков да се оплакват. Имаше още обвинения за голямата му и общоизвестна страст - колекциониране на антики и произведения на изкуството.

Третият пакет обвинения срещу Божков - поне така както бяха изнесени пред публиката - касаеше дело по Глава 1 за престъпления срещу Републиката: че е подготвял промяна на обществения и държавен строй в страната по време на протестите срещу главния прокурор и ГЕРБ през 2020 г.

Повече от три години след като Божков избяга в Дубай, за нито едно от тях не е съобщено дали ще бъде внесено в съда. Неизвестно е на каква фаза са тези дела, дали не са прекратявани, прегрупирани или присъединявани нови обвинения.