Черна гора губи скорост в процеса по присъединяване към ЕС

ЕС
12:32 - 20 Септември 2023
1263
Черна гора губи скорост в процеса по присъединяване към ЕС

Високото политическо напрежение и поляризацията доведоха до спиране на процеса по присъединяване на Черна гора към ЕС. Това се посочва в доклад, утвърден днес от комисията на Европейския парламент по външни работи.

Предвижда се по-късно докладът да бъде обсъден и гласуван от ЕП. Отбелязва се, че присъединяването се радва на широка обществена подкрепа в Черна гора. Отчита се, че неуспехът да се постигне съгласие по въпроси от национален интерес и липсата на диалог между партиите са причина за забавяне на реформите, свързани с пътя към ЕС.

Настоява се спешно да се постигнат политическа стабилност и съществен напредък в основните реформи, свързани с ЕС, особено по отношение на правосъдието и изборите, борбата с организирана престъпност и корупцията. В доклада се посочва, че има подобрение в противодействието на корупцията и са приветствани усилията срещу контрабандата на цигари. Отправен е призив Черна гора да разработи широк подход за борбата с трафика на хора и в защита на жертвите.

В документа се допълва, че страната съобразява изцяло външната си политика с рамката на ЕС, включително по въпроса със санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Текстът осъжда всякакви опити на властите в Черна гора да поставят под въпрос членството на държавата в НАТО.

Изразено е дълбоко безпокойство от злонамерената чуждестранна намеса, усилията за дестабилизация, хибридните заплахи и кампаниите за дезинформация в Черна гора, особено онези с произход от Русия, Китай и Сърбия.

Отправен е призив черногорските власти да намалят икономическата зависимост от Китай и да продължат да използват средствата от ЕС за по-прозрачни възможности за финансиране на инфраструктурни проекти. Изразена е загриженост за дълбоката политическа поляризация в черногорските медии и липсата на независимост на обществения оператор.