Черна гора обмисля забрана на леките найлонови торбички

Новини
17:27 - 04 Октомври 2023
2183
Черна гора обмисля забрана на леките найлонови торбички

Черногорското правителство одобри проектозакон за управление на отпадъците, който забранява използването на леки найлонови торбички, предаде черногорската агенция МИНА, цитирайки министъра на екологията, териториалното планиране и градоустройството Ана Новакович Джурович.

Според Новакович Дурович това е най-важният закон в областта на опазването на околната среда и прилагането му може трайно да промени екологичния облик на Черна гора в положителна посока.

„Важна новост, предвидена в закона, е забраната за използване на леки найлонови торбички за носене с дебелина на стената от 15 до 50 микрона в търговските обекти“, каза Новакович Джурович.

Тя добави, че забраната ще започне да се прилага шест месеца след влизане в сила на законопроекта.

Новакович Джурович обяви сформирането на инспекция, която да контролира изпълнението на местните планове за управление на отпадъците, като добави, че причината за това решение е неефективният контрол, извършван от общинските инспекции и общинските полицейски служби.

Тя също така обяви въвеждането на Програмата за разширена отговорност на производителя, която ще разшири финансовата и оперативна отговорност на вносителите и производителите за даден продукт, включително правилното му изхвърляне, след като стане отпадък.