Черна класация: Мръсният въздух убива над 15 000 българи на година

Хроничният проблем докарва инсулти и инфаркти

Новини
22:12 - 12 Септември 2020
2610
Черна класация: Мръсният въздух убива над 15 000 българи на година

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация – над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха, съобщава NOVA.

Мръсният въздух отнема над 2 години и половина от живота на хиляди българи тихо и незабелязано, смятат експертите.

„Около 15 000 човека годишно загиват в България. За година от автомобилни катастрофи загиват около 1 000 души. Има 15 пъти повече, но понеже не е толкова драматичен проблемът, не виждаме самата катастрофа и някак си това се подминава”, коментира пулмологът Александър Симидчиев.

Мръсният въздух предизвиква най-често хронични проблеми. „Това е високото кръвно, хронична обструктивна белодробна болест, инсултите и инфарктите”, добави Симидчиев.

Апаратите за измерване качеството на въздуха показват ясно, че през различните сезони причините за замърсяване за различни.

„През отоплителния сезон, когато паднат температурите и масово хората се отопляват с твърди горива, съответно започват да се повишават и нивата на фини прахови частици. В началото на есента започва да се наблюдава температурна инверсия и се задържат праховите частици в ниския приземен слой и съответно се регистрират от апаратите”, обясни Тодорка Петкова от Изпълнителна агенция по околна среда.

В горещите месеци пък засиленият трафик е основна причина за мръсен въздух. Според апаратите, в сравнение с 2010-та година, сега въздухът у нас е по-чист.

„През 2010-та г. на много места, почти във всички автоматични станции е била превишена тази норма”, добави Петкова.

Миналата година фини прахови частици над нормата са отчетени в 22 от общо 46 автоматични станции, като най-голям брой превишения е имало в Пловдив, в Монтана и във Видин.

В София също въздухът е бил твърде замърсен миналата година. За да се подобри качеството му предстои подмяна на печките на твърдо гориво на над 15 000 домакинства, ако имат желание.

„До 18-ти септември всички, които се отопляват на дърва и въглища, могат да подадат заявление напълно безплатно. Ще им бъде сменен старият отоплителен уред с нов като възможностите са газ, топлофикация, електричество или пелети”, уточни Теодора Полимерова от Дирекция „Климат, енергия и въздух” към Столична община.