Черните диаманти: Най-мистичните скъпоценни камъни

За първи път те са открити в планината Чапада в Бразилия около 1840 г.

Актуални новини
22:47 - 30 Август 2024
1778
Черните диаманти: Най-мистичните скъпоценни камъни

Всички знаем някои неща за диамантите, например как великолепно блестят на годежния пръстен, как са най-добрите приятели на момичетата и как обикновено са чисти и безцветни. Но какво знаем за черните диаманти?

Освен факта, че те наистина съществуват, историята на черните диаманти крие толкова много чудеса - от борбата им за популярност в света на бижутата до предполагаемия им извънземен произход. Това са едни от най-редките и най-твърдите диаманти в света, които се свързват и с проклятия, и с късмет, както и с рекордна цена.

За първи път те са открити от миньори в планината Чапада в Бразилия около 1840 г. Затова и до днес ги наричат „карбонадо“, защото приличат на малки парченца дървени въглища. Естествените черни диаманти са голяма рядкост. Съобщава се, че в света са добити само около три тона, но те са една от най-твърдите форми на естествен диамант. Черните диаманти, или диамантите карбонадо, се срещат само в Бразилия и

Централноафриканската република. Естественият черен цвят на този скъпоценен камък всъщност се дължи на множество малки, тъмно оцветени включвания и пукнатини; по-точно е те да се нарекат „поликристални“ - материал от аморфен въглерод, графит и диамант. Повечето от тях могат да бъдат непрозрачни, а други понякога са на петна. Въпреки че черните диаманти не блестят така, както обикновените диаманти, те се отличават с красив метален блясък.

Някои смятат, че черните диаманти произхождат от космоса чрез метеоритно въздействие или от сблъсък на астероиди, съдържащи диаманти със Земята.

Съобщава се, че черните диаманти са на възраст от около 2,6 до 3,2 милиарда години, което датира от времето преди появата на динозаврите. Това обяснява защо те се срещат само в Бразилия и Централноафриканската република. Смята се, че през този период от историята на Земята днешна Бразилия и западното крайбрежие на Африка са образували своеобразен „суперконтинент“, което би обяснило как диамантен метеорит, паднал на Земята на това място, би разпространил диамантите карбонадо във вида, в който ги откриваме днес.