ЧЕРНОБИЛ 2? Запорожката АЕЦ гори, Зеленски зове за помощ (ВИДЕО)

Русия
04:39 - 04 Март 2022
9402
ЧЕРНОБИЛ 2? Запорожката АЕЦ гори, Зеленски зове за помощ (ВИДЕО)

"Внимание! Въоръжение на Руската федерация обстрелва Запорожската АЕЦ. Има реална заплаха от ядрена катастрофа за най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Настояваме за прекратяване на огъня от тежка артилерия по Запорожската АЕЦ!", обяви в извънредно изявление украинският президент Володимир Зеленски.

„Европа трябва да се събуди сега! Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори, в Запорожие има 6 ядрени блока. В Чернобил избухна един. Това са танкове, оборудвани с термовизия, тоест знаят къде стрелят, подготвяха се за това. Досега никой в човешката история не си е позволявал да атакува ядрена електроцентрала, но тези терористи не се спират пред нищо", каза лидерът на украинската държава.

В резултат на обстрела на Запорожската атомна електроцентрала е избухнал пожар.
Това съобщи и кметът на Енергодар Дмитрий Орлов в своя телеграм канал.

"Заплаха за световната сигурност! В резултат на непрекъснатия обстрел от противника на сгради и блокове на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, Запорожската атомна електроцентрала гори!", написа той.

На 2 март вражеските войски се приближиха до Енергодар, където се намира Запорожската АЕЦ. Хората излязоха масово да се срещнат с врага и не го пуснаха в града.

На 3 март кметът Дмитрий Орлов съобщи, че към града се приближава вражески конвой от над 100 единици тежка техника.