Чернобил- думата, която ужасява дори 35 години след трагедията (ГАЛЕРИЯ)

Нещо за четене
14:18 - 26 Април 2021
4028
Чернобил- думата, която ужасява дори 35 години след трагедията (ГАЛЕРИЯ)

На 26 април 1986 г. в 1.23 ч. става най-голямата ядрена авария в света, която засяга и България. Тя се случва в помещението на четвърти блок на Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Пожарът не стихва в продължение на 10 дни и унищожава всичко по пътя си. Радиацията се разпространява мълниеносно.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, като близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус. Основна причина за аварията е човешкият фактор, макар че има данни и за проблем в част от серията реактори, с които е работила централата. 

За 25 април 1986 г. е било планирано да се извърши профилактичен ремонт и изпитание с турбогенератора на IV блок на Чернобилската АЕЦ. Реакторът с номинална мощ от 3200 мегавата е трябвало да бъде изключен за около 20 секунди, а мощността му да бъде свалена до 700-1000 мегавата. В 1,06 ч. на 25 април започва планираното намаляване на мощността на реактора.

Дванайсет часа по-късно мощността е 1600 мегавата, или 50% от номинала.

В 0,28 часа на 26 април е стигната мощност от 500 мегавата, реакторът е приведен в автоматичен режим на управление, но неочаквано пада до 30 мегавата. Ядрената реакция излиза извън контрол, мощността за няколко секунди се вдига до 300 000 мегавата (100 пъти повече от номинала). В 1,24 ч. се взривява горната част на реактора. Самата авария представлява два взрива, които разрушават енергоблока.

Стотици хиляди души са евакуирани от зоната на бедствието. Според доклад на ООН за 1995 г. броят на пряко и косвено пострадалите от аварията в Чернобилската АЕЦ е 9 милиона души. В Русия хиляди деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза,директен ефект на Чернобилската авария. По официални данни от взрива са пострадали 2,5 млн. украинци, сред тях около 300 000 т. нар. ликвидатори - пожарникари и други, участвали в първоначалното ликвидиране на последиците. След катастрофата 230 000 души бяха изселени от заразената територия. Същият тип „черноболски" рак се наблюдава в цяла Европа. Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието й.

След разследването за аварията е съобщено, че експлозията е в резултат на съчетание от дефектен дизайн и оперативна грешка, които създават смъртоносен радиоактивен облак.

Останалите реактори незабавно са спрени и извадени от употреба.

Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км – със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, които са с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.

Днес украинският президент Петро Порошенко ще участва в церемония в чернобилската АЕЦ за отбелязването на трагичната годишнина.

Чернобил в киното и музиката

Чернобил е възпят в безброй парчета от попкултурата, откакто бедствието се случи. Музиканти от Дейвид Боуи, през Kraftwerk и рап дуото от Атланта Outkast отбелязват инцидента в своята музика. През 2007 г. видеоиграта Call of Duty: Modern Warfare привлече към Чернобил вниманието и на поколението, родено след аварията.

През 2019 г. HBO пусна най-успешната продукция за Чернобил на екрана, която се превърна в световен феномен.

Понастоящем това е най-високо оцененото предаване във филмовите и телевизионни класации на сайта IMDB.

Чернобилът на HBO е трогателен поглед върху това как бедствието е повлияло на живота на обикновените хора. Продукцията улавя как некомпетентността, арогантността и непрозрачните институции могат да имат катастрофални последици, като задушните комунистически партийни бюрократи са представени като основните злодеи, а обикновените хора са героите.

Все пак минисериалът често се опира на обичайните стереотипи, почти винаги присъстващи в холивудското изобразяване на чужди култури. Някои сцени изглеждат така, сякаш продуцентите смятат, че терорът на Сталин от 30-те години никога не е приключвал.

Припят като туристическа атракция

Към момента Припят е една от най-известните туристически атракции в Украйна. Посетителите могат да разгледат напълно изоставения град, като природата вече е възстановила голяма част от земята, която човешките структури са заели. 

Централният булевард на Припят е вече почистен от дървета и храсти и дори е свързан отново към електрическата мрежа.

Освен реставрационни действия в Припят, правителството на Украйна планира и нов музей, показващ спасително оборудване, използвано по време на почистването преди 35 години.

Зоната около Чернобил остава паметник на големите човешки грешки, извършени от съветските власти преди 35 години, довели до експлозия на реактор № 4, пожар и след това изхвърляне на радиоактивен материал в атмосферата. Съветските власти се опитват да скрият инцидента, а светът научава за експлозията чак след като се завишават нивата на радиация в Швеция. До 2019 г. от тогавашния саркофаг на централата изтичаше радиация. Същата година най-накрая беше изградено ново съоръжение, като вътре роботи продължават да демонтират останки от реактора.

Четирите реактора на централата са в процес на демонтаж, но тази работа няма да бъде свършена преди 2064 г. Нивата на радиация вече са достатъчно ниски, така че да могат туристите безопасно да посещават мястото и учените да извършват работата си. Украйна все още забранява дългосрочно обитаване в зоната, въпреки че се смята, че около 100 души - предимно възрастни бивши жители, са нарушили реда и продължават да живеят там.