Чернобил стана като Малдивите : Туристи заливат Припят заради сериала на НВО (ГАЛЕРИЯ)

Новини
13:10 - 06 Юни 2019
5363
Чернобил стана като Малдивите: Туристи заливат Припят заради сериала на НВО (ГАЛЕРИЯ)

Неочакваният, но напълно заслужен успех на телевизионния минисериал на НВО за безпрецедентната авария в ядрената централа Чернобил доведе до огромно увеличение на туристите, които искат да видят призрачния град  Припят в близост до централата.

Туристическите агенции в Украйна съобщават за двойно увеличение на резервациите след старта на поредицата през май. Екскурзиите на английски език обикновено струват около 100 долара на човек. Посетителите на авариралата ядрена централа се трупат пред стария саркофаг на Чернобил, покриващ повредения четвърти реактор.

Мини-сериалът на HBO описва последствията от експлозията, обширната операция по овладяването на аварията и последвалото разследване.

Районът около завода запазва усещането за пост-апокалиптична пустош, където бездомните кучета бродят и растителността навлиза в изоставени сгради без прозорци, осеяни с развалини.

В града-призрак Припят, който някога е бил дом на 50 000 души, работили предимно в централата, може да се види ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело, което е трябвало да бъде открито в деня на труда - 1 май.

Автобусите за Чернобил тръгват от центъра на украинската столица Киев и пътуват 120 километра до паметниците на жертвите и изоставените села. Обядът е в единствения ресторант, работещ в Чернобил.

Основната атракция е реактор № 4, който от 2017 година е покрит с метален купол с височина от 105 метра. Той обгръща експлоадиралато ядро. Туристическият ден завършва с разходка из Припят. Разбира се, посетителите разполагат с гайгерови броячи, за да замерват постоянно нивата на радиационно излъчване.

Вижте как се забавляват туристите в галерията ни: