Чернокожите четири пъти по-вероятно да умрат от COVID-19

Малцинствените групи са изправени пред най-големия риск от коронавируса

Свят
15:46 - 07 Май 2020
2716
Чернокожите четири пъти по-вероятно да умрат от COVID-19

Чернокожите хора e повече от четири пъти по-вероятно да умрат от COVID-19 в сравнение с белите хора. Това показват официални данни, разкриващи драматично разлика във въздействието на пандемията от коронавирус в Англия и Уелс.

Британската статистическа служба е установила, че разликата във въздействието на вируса не се дължи само на съществуващи разлики в богатството, здравето, образованието и условията на живот на общностите.

Службата е установила, че след като се вземат предвид възрастта, мерките за самоотчитане на здравното състояние и инвалидността и други социално-демографски характеристики, чернокожите все още е почти два пъти по-вероятно от белите да умрат от смърт, предизвикана от COVID-19.

Мъжете от Бангладеш и Пакистан е 1,8 пъти по-вероятно да умрат от Covid-19 в сравнение с белите мъже, след като са били отчетени други предшестващи фактори, а жените от тези етнически групи е 1,6 пъти по-вероятно да умрат от вируса в сравнение с белите жени.

Установено е, че рискът от смърт от Covid-19 за хора от китайски и смесени етнически групи е подобен на този за белите хора.

"Тези резултати показват, че разликата между етническите групи при смъртността от Covid-19 е отчасти резултат от социално-икономическо неизгодно положение и други обстоятелства, но останалата част от разликата все още не е обяснена", коментират от Британската статистическа служба.

Проучване на "Гардиън" миналия месец потвърди подозренията, че малцинствените групи са изправени пред най-големия риск от коронавируса и показаха, че районите с високо етническо малцинствено население в Англия и Уелс са склонни да имат по-висока смъртност по време на пандемията досега.

Зубаида Хаке, заместник-директор на мозъчния тръст Runnymede Trust за расово равенство, определи резултатите като "тревожни".

"Не можем да пренебрегнем колко са важни расовата дискриминация и расовото неравенство (например в жилищното настаняване), дори сред по-бедните социално-икономически групи", каза тя и допълни: "Тези фактори са важни, но не се вземат предвид при повечето статистически модели на рисковите фактори на Covid-19."

Докато само 2% от белите британски домакинства са пренаселени в периода между 2014 и 2017 г., 30% от бангладешките домакинства, 16% от пакистанските домакинства и 12% от домакинствата на чернокожи са преживели това, показва проучване на положението с жилищното настаняване в Англия. Тези групи е по-вероятно да работят на първа линия в системата на здравеопазването в Англия, където близо 21% от персонала не са бели, в сравнение с около 14% от населението на Англия и Уелс. Доказано е, че черните, бангладешците и пакистанците са изправени пред по-високи нива на безработица и детска бедност в сравнение с белите.

Хелън Барнард, изпълняваща длъжността директор на фондация "Джоузеф Роунтри", каза, че констатациите са "грубо напомняне, че въпреки че всички ние сме изложени на една и съща буря, не всички сме в една и съща лодка".